Bizonytalan időre, bizonytalan számú szerelvény nem közlekedik, bizonytalan okok miatt


Az előzetes beharangozások szerint a vasutasok sztrájkja december 17-én, hétfőn reggel hatkor kezdődik. A legfőbb indok a megmozdulásra az egészségügyi átalakítás végső – szavazással záruló - parlamenti vitája, amely szintén erre a napra van kitűzve. Azt mondják, ha a parlamenti többség nemmel szavaz a törvénytervezetre, abban a percben lefújják a sztrájkot. Ha pedig elfogadják – ami valószínűbb – akkor ki tudja…

A dolog pikantériája, hogy a Gaskó István vezette VDSZSZ mára gyakorlatilag egyedül maradt. November 21-én még egységesek voltak e tekintetben a vasutas szakszervezetek, s így történhetett, hogy a hat órás sztrájk alatt valóban alig közlekedtek a vonatok. Ekkor megtörténhetett például az is, hogy Szegedről elindult az Inter City egy emberrel, majd Szatymaznál fel is adta. De ebben az időszakban országosan is csak két tehervonat, illetve alig egy tucat személyvonat közlekedett.

Tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://mavsztrajk.blog.hu/api/trackback/id/tr72262550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2007.12.13. 12:22:11

Valaki világosítson fel, mert az egészen nem értem... ma reggel is hallottam a rádióban, hogy a VSZDSZ egészen konkrétan az egészségügyi reformok miatt sztrájkol. Ez teljesen alkotmányellenes. Ilyenkor a sztrájkoló dolgozók milyen következménnyel számolhatnak?

Vicces lenne, ha egy nap nem mennék be dolgozni, mert nem tetszik az új adócsomag. Ezek a vasutasok ennyire kiskirálynak hiszik magukat? Ki engedi ezt meg nekik?

kontraszt 2007.12.13. 12:27:21

Ennek az arrogáns, és gőgös viselkedésnek meg lesz a következménye. A saját szakszervezete fogja számon kérni Gaskót az eredménytelenség, és a káosz miatt. Gaskó sem kiskirály, vagy ha most az is, akkor csak ideig-óráig.
Politikai állásfoglalás egy ilyen helyzetben többnyire egyenlő egy szakmai öngyilkossággal.

szabiaki (törölt) 2007.12.13. 12:31:58

Egyszerűsítve, a dolgot, a kormány azt mondja IGEN, a Glaskó meg, hogy NEM. A kettő között nincs átmenet, mire számít hirtelen azt mondja a kormány, az IGEN helyett, hogy NEM?

petya.bacsi 2007.12.13. 13:04:49

Rékuc: nevezzünk ki egy napot, amikor nem megyünk be dolgozni, vagy nem mutatjuk meg a bérletet, mert sztrájkolunk :)

A vasutasok mindig is ezt csinálták, diákként örültem neki persze. Követelnek, követelnek, szolgáltatni meg nem szolgáltatnak. Ide-oda variálják a menetrendet, az egész szolgáltatás botrányosan rossz, nincs semmi fejlődés. Az utasok javaslatait nem fogadják meg, akik ugye naponta utaznak.

Sebaj, van versenyszférából érkezett csúcskomminkációs team, mert arra szükség van. Új kifogásokat találnak az elégedetlen utasoknak, és megmagyarázzák, hogy a 30-45 perces késés az nem is az, és különben is, az utasok f*szok (lásd korábbi vasutas dolgozó hozzászólása), akik állandóan hőbörgnek. (Tudom, nem szabad általánosítani néhány ember miatt, mert azért vannak, akik tényleg dolgoznak a MÁV-nál).

Nyugi, ennek még nincs vége: jönnek a bértárgyalások. A VDSzSz az elsők között fogja verni az asztalt, a leghangosabb dobszólamot ők nyomják, mert toronyóra kell láncostól. A MÁV vezetés helyében SEMMIT nem adnék nekik, elég kárt okoztak, sőt az ingyenjegyüket is ELVENNÉM (mármint a családtagoktól).

Na, majd mikor a kereskedők benyújták a számlát a kiesésük miatt (Karácsony előtti vásárlási láz).

petya.bacsi 2007.12.13. 13:05:56

Gaskó urat szeretném MÁV Vezérigazgatónak, hiszen vannak ötletei, javaslatai! Kinek kell írnom ezügyben??

Fedup Sári 2007.12.13. 14:02:11

Nem, Petya.bacsi, nincs igazad, Gaskó úrban a jövő közlekedési és egészségügyi miniszterét tisztelhetjük. Akkor majd lehet fizetést emelni, hálózatotfejleszteni, meg persze megváltani az egészségügyet -- szigorúan a '80-as évek keretei között persze.

Gaskó for K&EüMin!

nekemirj 2007.12.13. 14:13:40

A probléma az, hogy minden nap sztrájkolnak bejelentés nélkül is. Elég ha csak az átlagos 20 perces késésekre gondolunk.
Mellesleg akinek havi jegye van az ugye előre fizetett egy szolgáltatásért amit nem kap meg. Be kellene egy jó ügyvéddel 1 milliárd forintra perelni naponta a szakszervezetet az okozott kárét. mindjárt tudnák a dolgukat.
Jogászok persze nem olvassák mert azok nem járnak vonattal

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2007.12.13. 14:15:20

sajnos a kereskedők nem fogják benyújtani a számlát, a dolgozók sem fogják benyújtani a számlát, egyáltalán semmi nem fog történni, az az, ami igazán vérláító. Én megtettem amit tudtam, átváltottam Volánbuszra, igaz, hogy ha a menetrendet nézzük akkor később érek haza, de a gyakorlatban sokkal korábban otthon vagyok, mintha vonattal járnék, mivel szinte mindennapos volt az erős késés. Nagyon szerencsés vagyok, hogy ezt a váltást megtehettem, erre buzdítom minden ismerősömet, egy forintal se támogassa senki ezt a bűnbandát, aki nincs feltétlenül rászorulva.

Manyizga (törölt) 2007.12.13. 14:40:05

Gaskó úr reprezentatív irodája, amit tegnap láttam valamelyik híradóban, nem arról árulkodik, hogy eddig olyan nagyon érintette volna a gazdasági megszorító intézkedéscsomag...
Remélem mindenki kihátrál mögüle végre!

petya.bacsi 2007.12.13. 14:50:32

Fedup Sári: ég az orcám, hogy csak vezérigazgatónak szántam G. urat. Elnézést :)))

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2007.12.13. 15:02:05

a vasutasoknak - jelen sztrájk ügyében - nagyon is igazuk van, de látva az eddigi hozzászólásokat ezt esélytelen lesz elmagyarázni itten.

petya.bacsi 2007.12.13. 15:14:52

Deak Tamas: egy próbát tehetsz.

szabiaki (törölt) 2007.12.13. 15:17:43

A sztrájkolóknak legfeljebb a munkáltatóval szemben a munkakörülményeiket érintő kérdésekben lehet igazuk.
Engem egyébként személyszerit annyira érdekel minden panaszuk, mint amennyire őket, hogy a vonatom késik, koszos, vagy amennyire hétköznapokon tájékoztatnak, különösen mikor vezeték szakadás van és tudnak róla, de indulás előtt erre nem hívják fel az utazók figyelmét, csak mikor pár kilóméterrel odébb már áll a vonat.

GH 2007.12.13. 16:04:43

"A MÁV vezetés helyében SEMMIT nem adnék nekik, elég kárt okoztak, sőt az ingyenjegyüket is ELVENNÉM (mármint a családtagoktól)."

Ezentúl dolgozzanak társadalmi munkában!!! Az ország jelenlegi gazdasági helyzetéről, Trianonról, sőt a mohácsi vészről is a vasutasok tehetnek... Miattuk bukott meg a Római Birodalom is...

Gratulálok!

petya.bacsi 2007.12.13. 16:47:30

Szakszervezetis: én meg ahhoz gratulálok, hogy belemagyarázol dolgokat. Igazad van, 100%-os a vasút, csak a hülye utasoknak semmi sem jó.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2007.12.13. 17:47:11

Szakszervezetis: ne csúsztass és ne ironizálj, légy szíves. Senki nem mondta, hogy mindenről a vasutasok tehetnek. Viszont igenis dühítő, hogy hetente több órát ellopnak az életünkből az állandó késésekkel, félretájékoztatással, mindezt egy kis jófajta bunkó modorral megtetézve. Ha szerinted ez annyira elhanyagolható, hogy nem érdemes miatta felszólalni, ám legyen, ez téged minősít. De minket ne nézzél hülyének miatta.

efi 2007.12.13. 17:59:50

szakszervezetis
Ugye tisztában vagy vele, hogy a sztrájkkal az adófizetők pénzét herdeljátok?? "Köszönjük"!

bgirl 2007.12.13. 18:08:54

Kifizettem hónap elején x összeget azért,hogy jövőhéten esetleg a buszra is fizethessek! Ez aztán az üzlet!A sztrájkkal semmi nem változik!

szabiaki (törölt) 2007.12.13. 19:53:36

Én most értem haza, már lilulnak ki a lábujjaim.
A vonat első két kocsijában nem volt fűtés, az elsőben ezért még utas sem.
Ha a Gaskó és tagsága komolyan gondolná azt a szolidaritást akkor ilyenek ellen is sztrájkolt volna, hogy a munkáltató biztosítson a drága utasoknak megfelelő vagonokat, mert nem lesz többé utas aztán vasutas sem kell. Tőlem is csak ennyi szolidaritást várjanak akkor a /és most nem minősítem őket/ sztrájkolók.

petya.bacsi 2007.12.13. 22:27:39

Lassan én is átmelegszem, ha már a vonaton szétfagytam. Na, ezért pofátlanság a nyugati vasutassztrájkokkal példálózni. Ilyet nyugaton biztos nem tapasztalsz...

Emmet Ray 2007.12.13. 22:59:51

a szolidaritás, az hiányzik az emberekből... ha sztrájk, van akkor sztrájk van, tudomásul kell venni, bizonyára okuk van rá... ja, hogy nekik nagy érdekérvényesítő képességgel rendelkező szakszervezeteik vannak? tessék csinálni olyat Önöknek is, ezért van demokrácia

petya.bacsi 2007.12.14. 08:33:17

Gross_: szerintem nem hiányzik az emberekből a szolidaritás, nagyon sokan egyetértenek az egészségügyi reform elleni tiltakozásban. Az emberek a vasutas szakszervezet miatt látszanak sztrájk-ellenesnek, és tudod miért? Mert a vasutasok mindig ezt csinálják (tisztelet a kivételnek, mert hál' Istennek akad!!). Teljesítmény nélkül követelőznek. Ezt sehol sem engedik meg.

efi 2007.12.14. 13:28:55

A GYSEV-en nem lesz sztrájk (MTI-hír).
Úgy látszik nem mindenhol akarnak kib..ni az utasokkal így karácsony előtt.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2007.12.14. 17:13:54

Bocsánat, de nem értem. Tudomásom szerint a VDSZSZ dolgozóinak munkáltatója a MÁV Start/Stop Zrt. Ezen cégnek valóban tulajdonosa a magyar állam, de igen erős csúsztatás és jogi szinten nem állna meg hogy a munkáltatóval van bajuk. Ennek megfelelően már alapból sérti a sztrájk a hatályos törvényeket. Ebbe belegondolt Gaskó úr?

De lehet tovább is cincálni, mert az egészségügyi reform (ami nekem sem tetszik, de ez az én magánvéleményem) nem hinném hogy a hatályos jog szerint sztrájktéma lehetne náluk, hiszen a fizetésük és a munkakörülményeik sem változik emiatt.

Kéne egy jogász aki tökönszúrja Gaskót mielőtt elkezdődik az Ámokfutás 2007 LIVE.

Továbbá :

egy olyan cég dolgozóival - már bocsánat, de - kurvára nem tudok szolidáris lenni, ahol nincs teljesítménykényszer, teljesítményjutalmat meg sikerdíjat akarnak felvenni a semmire, ahol a SZOLGÁLTATÁS szót csak úgy ismerik hogy bele van írva a cég tevékenységi körébe hogy "Közlekedési szolgáltatás", és még
sorolhatnám hosszan... szerintem ennyi elég ahhoz hogy megértse mindenki miért tartom Gaskó Istvánt és a VDSZSZ-t senkiházi bandának.

petya.bacsi 2007.12.28. 11:03:53

A VDSZSZ a "Mennyből az Angyal" című nótát lecserélte a "Sztrájkoljunk vazze!" című dalra, amit már 3x hallhattunk tőlük az idén (jövőre is fogjuk, ebben biztos vagyok).

"A VDSZSZ az alapilletmény hétszázalékos emelését követeli, továbbá másfél százalékos differenciált fejlesztést, a béren kívüli juttatások 250 ezer forintra növelését, valamint a MÁV Cargo eladásából származó bevételből két és fél havi átlagkeresetnek megfelelő részesedést minden dolgozónak." (Forrás: Magyar Hírlap)

Egy gond van, hogy ha a vasutasoknak kifizetik a két és félhavi juttatást, akkor a többi állampolgárnak is ki kell, hogy fizessenek ennyit, mivel a MÁV állami tulajdon, és ha a vasutasokat megilleti a pénz, akkor az összes adófizetőt is megilleti a két és félhavi dolog... A béren kívüli juttatás 250e Ft-ra emelését is komolytalannak tartom. Nézzenek már szét, hogy az állami tulajdonú cégeknél mekkora ez a juttatás, és mekkora béremelést kapnak 2008-ra... rögtön befognák a szájukat, ha szétnéznének...
süti beállítások módosítása