via beol.hu:


Az országban több helyen leváltották a munkabeszüntető vasutasokat, így Békéscsabán is. A sztrájkot szervező Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz) területi vezetője szerint ezért nem kizárt, hogy legközelebb nem jelentik be előre a munkabeszüntetést.

Veréb Olga elmondta: a leváltások ellenére Békéscsabán akadozott a vonatközlekedés. A nemzetközi vonatok a demonstráció ideje alatt nem léptek be Békés megye területére, bár a vésztői vonalon ezúttal nem volt kimaradás.

Zelman Attila, a szakszervezet megyeszékhelyi tagcsoport-vezetője arról számolt be, hogy Békéscsabáról Szeged, valamint főleg a főváros felé jelentkeztek gondok.

A vasúttársaság hivatalos közeleménye szerint remény van rá, hogy még este helyreáll a közlekedés, lapunk információi szerint azonban nem kizárt, hogy minderre csak reggel kerül sor.

Istenem ne jelentsétek be, és azonnal feljelentést teszek szándékos károkozás stb miatt. Remélem tényleg nem jelentitek be kedves bohócok, és akkor lesz végre jogalap megszüntetni törvényileg a sztrájkot.

A bejegyzés trackback címe:

https://mavsztrajk.blog.hu/api/trackback/id/tr11354985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2008.02.26. 11:40:07

Meg csak az hianyzik, hogy bejelentes nelkul hasra csapva kezdenek sztrajkolni.
Az lesz aztan a moka.

Anarchia, kaosz, mi kell meg?
A VDSzSz az utasok koze lovet, mert azok utazni szeretnenek (akarnak)?!?!

petya.bacsi 2008.02.26. 12:10:45

Georgejr, sajnos nem lesz akkor sem jogalapja. Úgy tudom, hogy a sztrájktörvényben nincs leírva, hogy kötelező lenne bejelenteni a sztrájkot (ha mégis, akkor valaki szóljon). Az biztos, hogy a mostani sztrájkolgatások rávilágítottak arra, hogy néhány helyen lehet, hogy megérné módosítani (pl. elégséges szolgáltatás stb.).

georgejr · http://mav.blog.hu 2008.02.26. 12:21:40

tudtommal van valami torvenyi eloiras, hogy mennyi idovel elotte kell bejelenteni. megkeresem

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2008.02.26. 12:43:28

Én már trenírozok: a hétvégén keróval mentem haza és azzal is jöttem vissza (éjszakai tekerős és széllel szembe mászós tapasztalatok fissítése tehát mögvan), de azé' Szegedről Pestre már hadd neeeeeeeeeeeeeeeeee!
Most akkor van vasút, vagy nincs? Mert akkor fizessék vissza a MÁV dolgozók azokat a milliárdokat, amikkel az évek során az adófizetők életben tartották a nevetséges kis cégüket!
Amúgy hallomás alapján tudom (kallerok egymás között anyáztak), hogy a dolgozni akaró vasutasok is nagyon unják már az egész idétlenkedést.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2008.02.26. 13:05:47

Szerintem mar mindenki unja
A VDSzSz meg mar csak kotelessegbol koti az ebet a karohoz, hogy o jojjon ki a meccsbol erkolcsi gyozteskent.

csibészke1979 2008.02.26. 13:20:05

Csak azt nem értem ha kallerok is unják, akkor mért nem váltják le gaskót.

dontals 2008.02.26. 14:27:51

Felesleges logikát keresni a vasutasoknál. Tegnap gaskó "úr" este a TV-ben kijelentette, hogy nem számít, hogy a bíróság jogtalannak ítélte a bérkövetelésüket, szerinte nekik van igazuk és kész. Most ezek után mit lehet várni? Lehet, ez is mégerne egy videót? :)

Manyizga (törölt) 2008.02.26. 14:46:16

És ha nem jelentik be, és utána váltják le őket, miután sztrájkba léptek? (Nyilván nem olyan hatékony, de működik.)

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2008.02.26. 14:55:35

Végigolvastam a sztrájktörvényt, meg is lepődtem, hogy milyen egyszerű kis iromány. Összesen 7 paragrafus.
De: nincs benne, hogy előre be kellene jelenteniük :(. De benne van ez:

"(2) Annál a munkáltatónál, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez - így különösen a közforgalmú tömegközlekedés és a távközlés terén, továbbá az áram, a víz, a gáz és egyéb energia szolgáltatását ellátó szerveknél -, csak úgy gyakorolható a sztrájk, hogy az a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja. Ennek mértéke és feltételei a sztrájkot megelőző egyeztetés tárgyát képezik."

Erre vajon mit mond Gaskó? Eszerint elvileg addig nem sztrájkolhatna, amíg az elégséges szolgáltatásokról meg nem egyeztek.

winston01 2008.02.26. 15:23:06

missparker: Ilyen ugyan nincs oda írva. Csak annyi, hogy nem szabad úgy sztrájkolni, hogy nincs meg az elégséges szolgáltatás, valamint az, hogy arról, hogy mi az elégséges, tárgyalni kell. NEM megegyezni, csak tárgyalni.

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2008.02.26. 15:37:11

"csak úgy gyakorolható a sztrájk, hogy az a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja"

A "csak úgy" elég exact megfogalmazás. Az egész bekezdés szerint teljesíteni _kell_ egy még elégséges szolgáltatást. Ez meg ugye a mostani sztrájkban nem így van/volt. De hátha jár erre egy jogász.

Attila31 2008.02.26. 15:42:50

Ezt a Gaskót ki tudná eltüntetni erről a Földről?Simán megérné,ha a pénzt a dolgozni akarók összedobnák rá...
Azt meg ki fizetné ki nekem,ha az előre be nem jelentett sztrájk miatt kések a munkahelyemről és esetleg kirúgnak?

Manyizga (törölt) 2008.02.26. 15:53:36

Gaskóék már tudják, hogy vesztettek, csak még nem merik maguknak se bevallani. Tisztára mint a 2.VH végén a német/magyar csapatok...

Subculture 2008.02.26. 16:32:58

Az alkotmány is értelmezés kérdése...

alojzia 2008.02.26. 19:48:20

Nem 'köll' bejelenteni a sztrájkot. Olyan vasútállomást kell keresni, amelyik mellett van vidéki buszmegálló. Miután a bérletet elfogadják a buszon, szabadon választhat az extrém sztrájk túrista, hogy mivel utazik oda vagy vissza. ha már az a mániája, hogy utazni akar!!!!

tra lala 2008.02.27. 11:08:26

Gyorsan véget lehet vetni ennek az egésznek..
- Meddig sztrájkolhatnak a vasutasok? Bármeddig. (?)
- Meddig sztrájkolnak a vasutasok? Amíg meg nem kapják a fizetésemelést és a 250e Forintot.
- Megadja a máv a kért pénzt? Nem.

Ezzel a kör le is zárult: a vasútnak vége, mert a vasutasok ezentúl már csak sztrájkolni fognak.
Elégséges közlekedéshez megtartani a személyzetet, többinek meg felmondani. Nem változna semmi, csak pénz maradna több és kevesebben járnának be melegedni.

Persze itt nem feltételeztem azt az aljas hátsó szándékot, hogy csak március 9-ig tartják fent a sztrájkhangulatot..

napali (törölt) 2008.02.27. 12:23:00

MÁV az álommunkahely, amikor úgy gondolja valaki, hogy nem dolgozik, akkor ő bizony nem dolgozik. :)

petya.bacsi 2008.02.27. 12:45:50

Napali: és 2009-ig senkit sem rúghatnak ki... sebaj, majd a sztrájkolók által okozott kárt az utazóközönségen hozzák be (én leépítéssel hoznám be). Ha így lesz, akkor bizony nem fogok én sem vonatra szállni. Már most is pofátlanul magas a szolgáltatásért kért ár.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2008.02.27. 18:29:14

a mávnál eddig is úgy ment a dolog, hogy hasracsaptak hogy akkor most sztrájk, csak ezt munkának merészelték nevezni sok helyen. halálkomolyan tegye fel a kezét az, akit a versenyszférából nem rúgnának ki azonnal, ha így végezné a munkáját, mint ahogy a kedves vasutasok teszik.

az meg pláne, akinek a random "nincskedvemdolgoznitehátsztrájkolok" megnyilvánulások miatt nem rúgnának azonnal pitsán.

amúgy meg tényleg csak közölni kéne, hogy akkor 2009-től a szerződés része, hogy nincs sztrájkjog a mávnál. akinek meg nem tetszik, az mehet a búsba. a kilépők miatt úgyis lesz pénz utána a +10%-os béremelésre az eredeti bértömegből, sőt marad is...

petya.bacsi 2008.02.28. 07:45:35

Ylion: hehe... sztrájkjogot nem vehetnek el, az mindenkinek jár. Ezzel nincs semmi gond. Akkor van gond, ha ezzel visszaélnek, vagy félreértelmezik (zum Beispiel VDSzSz).

petya.bacsi 2008.02.28. 07:50:44

Állítólag holnap 0 órától ismét nem dolgoznak, hogy aztán ismét abbahagyják a munkabeszüntetést. Egyre komolytalanabb az egész. A követelésük úgysem teljesül, remélem a munkaügyi bíróság is hamarosan megállapítja, hogy jogszerűtlen az egész, és a törvény is módosul, hogy még egy ilyen cirkusz ne lehessen (a sztrájkkal nincs gond, ha ésszerű és jogszerű dologért sztrájkolnak, csak ilyen cirkusz ne legyen, amit a VDSzSz csinál).

tra lala 2008.02.28. 10:24:44

De jó.. Buszozni nekem egyáltalán nem éri meg, már csak a dupla annyi menetidő miatt sem, de van más választásom? Sokra megyek vele, ha reggelre beszüntetik a sztrájkot, a normális közlekedési rend estig sem áll helyre..
2008-ra sikerült elérni, hogy nem merek kimenni a vasútállomásra, mert vagy van vonat, vagy nincs. Indiáról olvastam hasonlót, hogy igazából nincs menetrend, csak ki kell állni a buszmegállóba és várni, előbb-utóbb majd jön a busz. Ha mégsem, akkor talán majd másnap..

petya.bacsi 2008.02.28. 18:44:52

Hál Istennek a hallott pletyka nem volt igaz.

MÁRCIUS 9-IG NINCS SZTRÁJK! (utána sem lesz jogszerű a követelés, tehát srácok abba is hagyhatjátok).

Magyarázat a vicclapon: www.vdszsz.hu

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2008.02.29. 03:42:34

petyabácsi : a sztrájkjog nem jár mindenkinek, pontosabban :

3. § (2) Nincs helye sztrájknak az igazságszolgáltatási szerveknél, a fegyveres erőknél, a fegyveres testületeknél és a rendészeti szerveknél, és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatoknál. Az államigazgatási szerveknél a Kormány és az érintett szakszervezetek megállapodásában rögzített sajátos szabályok mellett gyakorolható a sztrájk joga.

(3) Nincs helye sztrájknak, ha az az életet, az egészséget, a testi épséget vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné, vagy elemi kár elhárítását gátolná.

4. § (2) Annál a munkáltatónál, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez - így különösen a közforgalmú tömegközlekedés és a távközlés terén, továbbá az áram, a víz, a gáz és egyéb energia szolgáltatását ellátó szerveknél -, csak úgy gyakorolható a sztrájk, hogy az a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja. Ennek mértéke és feltételei a sztrájkot megelőző egyeztetés tárgyát képezik.

különösen az utolsó mondat értelmezése az ami érdekes lehet, sajnos nagyon gumiból van. amúgy meg speciel a fenti megkötést (4.§) kiegészíteném azzal, hogy minimum 50%-os teljesítést írnék elő, de én nem vagyok jogalkotó szervnél alkalmazásban :|

remélem, a mostani cirkuszok hatására a politikusoknak lesz végre energiájuk egyetérteni és módosítani a sztrájktörvényt. ugyanis a sztrájkjoggal való visszaélés sajnos jelenleg büntetlenül megtehető.
süti beállítások módosítása