Elsősorban a Gaskó István vezette VDSZSZ által szervezett vitatható hátterű és célú akcióknak köszönhető, hogy információink szerint a munkaügyi tárca a sztrájktörvény módosítását fontolgatja. A sztrájkjog szűkülésétől tart ennek kapcsán az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége.

A VDSZSZ sztrájkja miatt kialakult helyzetben a sztrájktörvény módosításától tartanak a szakszervezetek. Ilyenre korábban nem volt példa. Nagy viharok voltak ugyan az elégséges szolgáltatásról, de mindig született megállapodás – ezúttal azonban nem. Az érdekvédők Gaskó István felelősségét emlegetik, amikor azt mondják: a törvény kereteit feszegető akció, a rosszul szervezett, rossz célokért folyó sztrájk miatt került veszélybe az országosan jól működő szabályozás.


A munkaügyi minisztérium valóban készen áll egy módosítás előkészítésére – tudtuk meg. Információk szerint felvetődött a sztrájktörvény módosítása, vannak ugyanis olyan joghézagok, melyeket a kormány szerint pótolni kellene. Nincs megfelelően szabályozva az elégséges szolgáltatás, emiatt olyan eljárás bevezetésére lenne szükség, amely garantálja a megállapodást. Szükség lenne annak meghatározására is, hány nappal korábban kell bejelenteni a munkabeszüntetést. Kifogásolható továbbá, ha egy munkahelyen több szakszervezet működik, de csak az egyik tárgyal a vitatott kérdésekről.

Informátorunk megerősítette, hogy a tárca kész a változtatásokat a kormány elé terjeszteni. Azt is elmondta, hogy Gaskó István szerint mivel a törvény kétharmados, soha nem megy át a parlamenten. Forrásunk hozzátette: ha Gaskó akcióját a látszatnak megfelelően valóban a Fidesz szítja, a sztrájkvezérnek igaza lehet. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke attól tart, ha a kormány „babrálni kezd” a törvénnyel, a sztrájkhoz való alapjog csak sérülhet. A jelenlegi szabályozás sokat bíz a felekre, de egyúttal ösztönzi is őket az együttműködésre, illetve arra, hogy sztrájkról sztrájkra megállapodjanak az elégséges szolgáltatásról. Úgy vélte, hiba lenne ezen változtatni.

Forrás:  Népszava Online

Egyébként megjegyzem ideje lenne, módosítani, hogy egyetlen kiskirály ne teremthessen ekkora káoszt. Felszólítom a parlamentben ülő összes pártot, hogy ne saját érdekeiket nézzék, amikor a törvénymódosításról szavaznak, hanem az ország érdekét. De tudom falnak beszélek mindegyik oldalon....

A bejegyzés trackback címe:

https://mavsztrajk.blog.hu/api/trackback/id/tr83356250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petya.bacsi 2008.02.27. 09:45:55

:) Pont most küldtem egy emailt benne a linkkel.

Hmmm... ha módosítják sérül(het) a sztrájkjog. És mi van pl. az utasok jogával, mert úgy tudom, hogy nekik is van pár joguk... az sérülhet?

Manyizga (törölt) 2008.02.27. 13:51:02

El kell venni a vasutasoktól a sztrájkjogot, mint a közszolgáltatótól, és akkor nem kell módosítani a sztrájktörvényt. ;)

A fentiek megvalósítása:
Kedves munkavállalónk: cégünknél jövője csak akkor garantált, ha folyamatos, stabil munkájával számíthatunk Önre. Új (kollektív) munkaszerződése az Ön sztrájkba lépését tiltja.
Amennyiben nem ért egyet, és nem írja alá az új szerződését, nem tudjuk garantálni a következő évtől foglalkoztatását...

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2008.02.29. 04:16:32

Manyizga: ahhoz is módosítani kell a törvényt, be kell emelni az 3.§-ba a közszolgáltatókat is... mert alapból csak az államhatalmi szervek esetében tiltott a sztrájkjog, illetve (életvédelmi okokból) erősen korlátozott a tűzoltóknál, mentőknél és az orvosoknál.

igazából nem is kéne elvenni a jogot, elég lenne korlátozni, akár olasz módra darabszámra meghatározni a minimálisan közlekedtetendő vonatok számát, vagy pedig százalékos arányban. Százalékra szvsz 40-60% közötti arány lenne szerintem a szükséges minimum, ami alá nem szabad menni.

Továbbá a sztrájkjoggal való visszaélés esetén a vevői oldalról beérkező kárigénylések ügyében a _sztrájkoló_ feleljen, és ne a cég.

Tudom, most mindenki felkapja a fejét, hogy mit akar ez a fasz, de :

1. A mostani vdszsz-es bohóckodás miatt pl. a MÁV nem csak azonnali károkat szenvedett el. Gondoljatok csak arra, hogy ki milyen szívvel megy ki a vasútállomásra a jövőben, már ha kimegy még egyáltalán. Elvégre ezen az alapon bármikor lehet "Meglepetés!"... sok ismerősöm a gördülő sztrájk miatt gördült el a MÁV-tól, örökre.

2. Nem csak utasok mondják azt, hogy akkor ennyi elég volt, hanem teherfuvaroztatók is. Ennek fényében például azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy a GYSEV-ÖBB kettős visszalép a szerződéskötéstől...
Ha nem teszik, akkor meg lenyelhetik a károkat, amiket a vdszsz okozott nekik, mivel alapvetően megingatta a vasút iránti bizalmat.

3. a vasút pozícióvesztése "mellesleg" rombolja a környezetet is, mivel a fuvaroztatók és az utasok is nagy valószínűséggel elsősorban közútra terelődnek át; ezzel is növelve a légszennyezést. Az utasok esetén ezt tovább súlyosbítja, hogy aki csak teheti, inkább egyéni közlekedést választ. Így 1 mozdony füstje helyett kb. 1000 személyautóé jut majd ránk.

Természetesen jelenleg ezen károkat mi fizetjük az adónkból, a következményeket mi is nyögjük. A sztrájkjoggal való visszaélés miatt ezek hatványozottan jelentkeznek. Úgy vélem, ezt talán nem nekünk kéne állni.

petya.bacsi 2008.02.29. 07:16:03

Remélem tényleg módosítják. Vonják be a VOSZ-t, meg akit kell, tárgyaljanak, és módosítsanak.

"A Liga által meghirdetett úgynevezett gördülő sztrájk, vagyis hogy február elsejét követően határozatlan ideig, bármikor sor kerülhet a munkabeszüntetésre, Dávid Ferenc és Herczog László szerint is visszaélés a sztrájkjoggal. (A szakállamtitkár jelezte, ez a magánvéleménye és nem a tárca állásfoglalása.)"

süti beállítások módosítása