The Gaskó Saga

Címkék: máv sztrájk fizetés vdszsz gaskó

2007.11.25. 10:50

Ki is Gaskó István? Az interneten fellelhető adatok alapján szeretnék képet festeni. Nyílt levelemre kicsi az esély, hogy választ kapjak. Petya.bácsi küldött azonban sok okosságot.

Hát jöjjön először egy kis életrajzi adat:
Gaskó István közgazdász. Sajószentpéteren született 1954. július 21-én. 1972-75 között a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán, 1981-86 között a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen végezte tanulmányait. 1975-90 között MÁV-tisztviselő, Ormosbányán állomásfőnök, Kazincbarcikán, majd Budapest-Rákosrendezőn körzeti gazdasági üzemfőnök-helyettese, a Budapesti Igazgatóság gazdasági főmunkatársa. 1980-88 között az MSZMP tagja, 1989-ben lép ki. 1989-ben a Magyarországi Szociáldemokrata Párt alapító tagja, 1989-90-ben a párt alelnöke, valamint a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásain az MSZDP tárgyalódelegációjának vezetője. 1989-ben a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének alapító tagja, 1990-től ügyvezető elnöke, 1991-től elnöke. 1993-94 között a Liga alelnöke, 1996-tól pedig elnöke. Nős, egy fiúgyermeke van.

Gaskó Istvánnal, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnökével Rádai Eszter beszélget

A rendszerváltás kezdetén a szociáldemokrata pártban, az MSZDP-ben tevékenykedtem, annak az újraélesztésével próbálkoztam, ami - mint köztudomású - elég nagy kudarccal végzôdött. A vasutat egyébként soha nem hagytam ott. Sôt. Azelôtt egyetlen vasúti igazgatóságon belül tevékenykedtem - igaz, a legnagyobban, a budapestiben, de az mégis csak egy volt a hét közül -, most viszont az egész vasúttársaság dolgaival foglalkozhatom. Ráadásul - a vasutas munkavállalók bizalmának köszönhetôen - '93 óta a MÁV Rt. felügyelôbizottságának is tagja vagyok, ahol a Magyar Államvasutak gazdálkodásának teljes folyamatát figyelemmel kísérhetem.
Jól tudom, hogy maga államvasúti igazgató?
Igen.
És mit igazgat?
Semmit. Ez egy rang, mint a hadseregben az ôrvezetôé vagy a vezérôrnagyé, semmiféle hatalom nem jár vele. A vasútnál a cím elválhat a beosztástól.
Ezzel a ranggal fizetés is jár?
Nem, fizetést a MÁV Vezérigazgatóság személyügyi fôosztályán betöltött fômunkatársi állásomért kapok.
Ön a vezérigazgató fômunkatársa, miközben - mint szakszervezeti vezér - az ellenfele is?
A vezérigazgató helyettesének vagyok a fômunkatársa, a fômunkaviszonyomban.
Ô a munkáltatóm. A Munka Törvénykönyve alapján azonban '90 óta - amióta a szakszervezetben dolgozom - munkaidô-kedvezményt élvezek.
Nem dolgozik, csak a fizetését kapja?
Igen, mert a törvény így rendelkezik, tudniillik a szakszervezettôl nem kapunk fizetést.
Csak tiszteletdíjat…
Igen, de ez sokkal kevesebb, mint amekkora fizetést kapnék a MÁV-nál.
Bocsánat az otrombaságért: szabad tudnom, hogy mennyi pénzrôl van szó?
Annyit mondok errôl önnek, hogy így negyedannyit keresek, mint tárgyalópartnerem és ellenfelem, a MÁV vezérigazgatója.
A felügyelôbizottsági tagságért járó tiszteletdíjjal együtt?
Azt nem számítottam bele…

A bejegyzés trackback címe:

https://mavsztrajk.blog.hu/api/trackback/id/tr39241001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petya.bacsi 2007.11.25. 10:59:11

Az [origo] fórumában Titanium nevű fórumozó gyűjtötte össze ezt a kis szösszenetet (forum.origo.hu/topik.jsp?id=153635)

Luigi 2007.11.25. 20:22:38

Ha a MÁV közpénzekből tartódik fent (ide sorolom a jegyeket is, mert azt is a köz fizeti) lássuk a költségvetését.

Tessék nyilvánosságra hozni, hátha találunk olyan helyet ahol lehet faragni lefele...

petya.bacsi 2007.11.26. 07:53:57

Eljátszadoztam a következő gondolattal: ugye a fenti interjúban a MÁV vezérigazgatóval példálózik (a teljes interjú megtalálható a Stop portálon - www.stop.hu/articles/article.php?id=230208 ). Miért nem nevezik ki vezérigazgatónak próbaidőre? Mutassa meg, hogy kellene a MÁV-ot vezetni...

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2007.12.01. 01:13:28

petyabácsi : félnek hogy még a jelenlegi színvonalat is képes lenne alulmúlni...

gaskika 2007.12.16. 11:40:29

Már megint keresed a helyed "gaskika"?
Nem volna helyesebb elmondani az orbánka főnöködnek, hogy szálljon ki a nagyok dolgából és az országot, Erdélyt és a világot ne botránkoztassa meg? Már annyi kárt csináltatok, hogy a fiad fia sem tudja lemosni a hülyeséget rólad(tok). Képes vagy milliók lelkébe belemászni azért, hogy neked még több legyen? Érdemtelenül. Miért veszed fel a pénzt? A közpénzt? Bevallottan semmi mást nem csinálsz, csak pofázol. Ha rajtam múlna a neved soha sem lenne más, mint senki, mint egy légypiszok, mint egy felkapaszkodott hazudozó. Csak azért tűrnek meg, mert csaholsz, mint a kutya. Aztán az ilyen alakokat kirúgják, mint a történelemben annyiszor. Remélem a szemétdombon végzed és az utasok lenyúzzák a bőrödet. Megérdemled most már. Hülye.

Egyetértek a moderációval, de enyhébb ez most is, mint szíjártóka, kövérke és viktorka dumája.
süti beállítások módosítása