via mavsztrajk.info
Billentyűzetet ragadtam, mert elviselhetetlenül irritál Gaskó István. Túlzás lenne azt állítani, hogy hazudik. Azt is túlzás állítani, hogy igazat mond. Lavírozik, mint egy katona az aknamezőn. A kérdés csupán az, mikor robban az akna. Ez egy kis oknyomozó cikk, melybe csupán a tényeket válogattam össze, és még nem tartok a kutakodás végén. Hol volt, hol nem volt... kezdődne a mese. Nem így kezdődik. Gaskó jó helyen volt, jó időben. Menetelt szépen a ranglétrán, és most a csúcsra tör. Mint egy korábbi interjúból megtudtam, Gaskó sztrájkkultúrát épít. Idézem:

"A sztrájkkultúrát úgy lehet erősíteni, hogy előbb egy kis sztrájkot szervezünk, aztán valamivel nagyobbat, majd még nagyobbat, és aztán jöhetnek az olyanok, amelyeket említ (országos, hosszú sztrájkok - a szerk). Egyetértek azzal, hogy a december 17-i munkabeszüntetés mértéke nem volt elég ahhoz, hogy eredményes legyen, hiszen a kormány nem hátrált meg, de jó példa arra, hogy igenis lehet országos sztrájkot szervezni. Több tízezren vettek részt benne. Az ő konfliktusvállalásukat nem szabad leminősíteni. Hősök voltak, súlyos kockázatot vállaltak. Az emberek ugyanis félnek, mert fenyegetések érik őket ilyenkor. Meg kell még tanulni, hogy a munkabeszüntetés alkotmányos jog, és büntetlenül lehet gyakorolni. Ez az egyetlen eszköz, amellyel a hatalmas gazdasági erőket valamelyest meghátrálásra tudjuk bírni."
Én is szívesen vállalnék súlyos kockázatokat úgy, hogy nettó ezer forintot kapok a sztrájkolásért óránként - mint ahogy ezt hallhattuk: a Sláger Rádióban Bochkorékhoz betelefonált egy sztrájkoló szakszervezeti tag, és nem szégyellte bevallani, hogy nyolcezret kap kézbe (!) egy napra, ha nem dolgozik. Állítólag a szakszervezetben felgyűlt tőkéből fizetik ki ezt a pénzt. Ha így lenne, nem kézbe kapnák a sztrájkbért. Igen, ez már döfi! Pontosabban: szimpla csalás. Ez az összeg - még ha jogosan is járna - adó- és járulékköteles. Szóval kijelenthetjük, hogy a VDSzSz a feketegazdaság része. Vajon kinek állhat érdekében, hogy készpénzzel szponzoráljon egy sztrájkot, ami megbénítja az országot, káoszt okoz? Tessék csak gondolkodni.

Persze Gaskó Papa sem marad ki a jóból. Amellett, hogy az egyik testszerve egy politikai pártot nedvesít (bocsánat, finoman akartam kifejezni), ő maga is részesedést kap a sikerből. Hát persze! Mert ha a szakszervezeti tagok megkapják a nettó 250 000 Ft-ot munkavállalóként, azzal a VDSzSz is jól jár. A VDSzSz tagoknak ugyanis minden jövedelmük 1%-át be kell fizetni tagdíjként.

folytatás

A bejegyzés trackback címe:

https://mavsztrajk.blog.hu/api/trackback/id/tr82347230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2008.02.20. 16:08:33

Hírlevél
Bemutatót tartott a munkáltató szokásos kicsinyes játékairól a munkaügyi közvetítő jelenlétében. A február 18-i közvetítésen a MÁV képviselője ugyanis még azt nyilatkozta, hogy mégse sikerült megtalálni azt a paragrafust, ami korábban hangoztatott véleményük szerint megtiltja, hogy a privatizációs bevételekből munkavállalókat lehessen részesíteni. Ekkor bejelentették, hogy külső privatizációs szakértőtől kérnek segítséget, mivel a MÁV-nak ebben nincs rutinja. Ennek ellenére egy nappal később át is adtak egy szerényen csak MÁV ZRt. aláírással jegyzett anyagot. A mintegy oldalas okfejtés konklúziója szerint „mivel a Vagyontörvény nem tartalmaz olyan egyéb rendelkezést, amely más szervek és személyek részére is lehetővé teszi, hogy részesedjenek a bevételből, ezért álláspontunk szerint ennek törvényi akadály van" – írja a munkáltató.
Ezzel a MÁV elismerte, hogy semmilyen törvény vagy jogszabály nem tiltja a munkavállalók részesedését a MÁV Cargo ZRt. privatizációs bevételéből.
A munkáltató nyilatkozataiból egyébként az derült ki, hogy inkább abban érdekelt, minél kevesebb legyen a bevétel, hogy így kevesebbet kelljen adni belőle a vasutasoknak. Sőt, talán az lenne a legjobb szerintük, ha egyáltalán nem is érkezne meg a pénz. Ez a hozzáállás már a szomszéd tehenének kimúlására vonatkozó szép magyar tradicionális gondolkodást emeli új szintekre, hiszen jelenleg a MÁV vezetése körében terjedőben lévő közmondás valahogy így hangzik: „Inkább dögöljön meg az én tehenem is, nehogy valami jusson a vasutasoknak" – akiket, ha érdekük úgy kívánja, a sztrájkok éjszakáin álságosan „munkatársaknak" aposztrofálnak.
A követelések vonatkozásában nincs számottevő előrelépés, munkaügyi közvetítő ide vagy oda, a munkáltató továbbra is elzárkózik attól, hogy érdemben tárgyaljon követeléseinkről. A február 19-i tárgyaláson ráadásul a MÁV vezetése beismerte, hogy papíron már mind a 102,5 milliárd forintot elköltötték. Ezzel csak saját felelőtlen gondolkodásukat mutatták meg, hiszen a minden várakozást felülmúló privatizációs bevétel még se érkezett a vasútvállalathoz, és az összegből bizonyos százalékot a vevő részére esetlegesen vissza kell majd fizetniük.
Egyre inkább úgy tűnik, hogy elkerülhetetlen sztrájkunk folytatása, erre készüljetek. A tárgyalások február 20-án 14 órakor folytatódnak.
2008. február 19.

elemzése hamarosan :-)

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2008.02.20. 16:09:17

ja bocs, a forrás lemaradt. mielőtt megpróbálnátok megfejteni : igen, vdszsz.hu :D

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2008.02.20. 16:14:13

1. ha nincs kiemelve hogy lehet vagy nem lehet, akkor NEM LEHET. el kéne fogadni végre.

2. az olyanoknak, mint a vdszsz "hős sztrájkoló 'munkatársai'", pluszjövedelem nemhogy NEM JÁR, hanem még az amúgy járó jutalom/13.havi fizetés/bónusz összeget is letiltanám tőlük.

3. A február 19-i tárgyaláson ráadásul a MÁV vezetése beismerte, hogy papíron már mind a 102,5 milliárd forintot elköltötték. Ezzel csak saját felelőtlen gondolkodásukat mutatták meg, hiszen a minden várakozást felülmúló privatizációs bevétel még se érkezett a vasútvállalathoz, és az összegből bizonyos százalékot a vevő részére esetlegesen vissza kell majd fizetniük.

Komment : azt a pénzt arra költenék, hogy legyen munkád jövőre is, te ökör!

4. Egyre inkább úgy tűnik, hogy elkerülhetetlen sztrájkunk folytatása, erre készüljetek. A tárgyalások február 20-án 14 órakor folytatódnak.

Egyre inkább úgy tűnik, elkerülhetetlen sztrájkunk elkezdése, és a vdszsz teljes ellehetetlenítése.

petya.bacsi 2008.02.20. 16:40:39

"mégse sikerült megtalálni azt a paragrafust, ami korábban hangoztatott véleményük szerint megtiltja, hogy a privatizációs bevételekből munkavállalókat lehessen részesíteni."

Ha ez igaz, akkor ez hatalmas égés ismét a MÁV-nak. Egy jogásznak azért illene ilyeneket alapból tudni, vagy ha mégsem, akkor utánanézni, mielőtt paragrafussal dobálózik.

Bucika 2008.02.20. 19:50:17

Ehhez viszont én is szólnék pár szót: Nagyon rosszak az értesüléseid, ugyanis 500 ft-os órabérért sztrájkoltak, és nem 1000 ft-ért ahogy azt írtad.Az pedig nagyon rossz felfogás,hogyha valami nincs lerögzítve, az nem is létezik.Ja és még egy jó hír: Elárulom, hogy kb.5 éve nincsen 13-dik havi fizetésük, ugyanis azt már rég elvették tőlük, mondván hogy beépítették az alapjukba, amit természetesen nem vettek észre.Ebben az országban az a baj, hogy a másik felet sosem halgatják meg, hanem rögtön elítélik.

winston01 2008.02.21. 10:33:03

yilon

"ha nincs kiemelve hogy lehet vagy nem lehet, akkor NEM LEHET."

Én eddig azt hittem, hogy a demokratikus jogállam lényege, hogy amit nem tilos, azt szabad. Kösz a felvilágosítást.

efi 2008.02.21. 20:24:12

Bucika
Az 500 Ft az nem értesülés, hanem a rádióban mondta az egyik sztrájkoló koma - közben még a hangszóró is elpirult - én is hallottam.

petya.bacsi 2008.02.22. 03:29:55

Efi: az 500Ft-ot szerintem a HVG-ben olvasta, csak nem figyelmesen (azon sztrájkolók kaptak ennyit, akik más szakszervezet tagjai, vagy nem tagok de mégis csatlakoztak a sztrájkhoz):
hvg.hu/hetilap/20080215_vasutassztrajk_vdszsz_hvg_hetilap/page2.aspx

Kismanó 2008.02.22. 06:57:41

Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy a decemberi sztrájkra "csak" 500 Ft-os órabért kaptak. Januárban már ezret. Már aki megkapta. Állitólag sokan nem kapták meg, mert nem volt miből. Kiürült a sztrájkalap, csak ezt próbálják titokban tartani(legalábbis az egyik vasutas ismerősöm szerint).
süti beállítások módosítása