Megpróbálom a legtöbb idióta írást összeszedni, ami a sztrájk alatt megjelent a vdszsz.hu-n
Jó szórakozást. Nekem már fáj az oldalam a röhögéstől

Kelet-Magyarországon Barna István a helyzetet úgy foglalta össze, hogy "Nyugaton a helyzet változatlan": arrafelé továbbra is erős maradt a sztrájk.


Szeretem ezt a vidéki nyugalmat Pesten – állapítja meg az egyik nappalos kocsivizsgáló, aki nemrég érkezett autóval. És a Keletiben tényleg semmi nem történik: a vonatok tegnapi helyükön állnak, a telefon nem csörög.

Király! Nem kell dolgozni mi?

A tartózkodó helyiségben üldögélünk az éjszakások egy részével, és a nappalosokkal, mindenki sztrájkol. Szemétládák ezek – összegzi az éjszakások közül Laci. – Bürokrácia – fújja ki a cigifüsttel együtt röviddel később, valami leírhatatlan hangsúllyal.

Egyikük összefoglalja: "A Matéczné Németh Ágnes az úgy, ahogy ért hozzá, ő legalább konyít hozzá, ő volt itt a forgalmi szolgálattevő, de az a másik csávó [Kozák Tamás vezérigazgató – a szerk.] azt kérdezte, mondjuk már meg miért sztrájkolunk. Hát, miért? A pénzért."

„Két év alatt a Keletis kocsivizsgálók létszáma nyolc fővel csökkent, ez idő alatt százzal több lett a vonat a Keletiben. Meg aztán ennyi pénzért ki lenne az a hülye, aki idejönne?"

Te is idejöttél nem?


Eközben a sztrákolók körül sztrájktörők lézengenek, pár percet maradnak, de inkább külön ütik el az időt. Kapnak is rendesen, a megjegyzések se maradnak el: - "Zsolti dolgozott, nem láttad milyen gyűrött az arca?"

Még ilyet, ha valaki dolgozik és nem lopja a napot még a végén gyűrött lesz az arca... Hát ez hogy a macskafarkába lehet?


"Ha egy fejes bemenne egy vonatba, lehet, hogy nem jönne ki, főleg, ha az utasok tudnák, ki az. Utasperonra van pénz, ötezer forint vesztegetőpénzre is, csak mi vagyunk ilyen lényegtelenek, hogy nekünk nincs pénz."

Jaja lóf@szt az utas seggébe!

Sztahanovista sztrájktörők máshol is vannak a vasúton: Hatvanban a reszortos már 16 órája fékpróbázza a vonatokat, ami törvénytelen. Barcson, Dombóváron és Pécsett is sztrájkolnak a jegyvizsgálók, Balatonszentgyörgyön, Nagykanizsán és Pécsett a kocsivizsgálók közül mindenki sztrájkol. Gyékényesen csak egy VSZ-es kocsivizsgáló vette fel a munkát, a többiek folytatják munkabeszüntetésüket.

Sztahanovista az öreg ... valaga:) Csak dolgozna, mert van lelkiismerete


Keletiben Jucus egy sztrájktörő jegyvizsgálóval találkozott, aki azt mondta, azért nem sztrájkol, mert a munkájából él. Jucus gyorsan replikázott: "még szerencse, mert az agyadból nem élnél meg."

Miért Jucus abból él, nem abból amit az a csúnya, bunkó utas fizet a koszos vonatért.... ?

„Nem vagyok megvehető! Éjszakára megyek, és teszem, amit eddig, sztrájkolok!" – ezt az e-mailt kaptuk egyik tagunktól.
Miért február 1 előtt is tett bármi mást?


- Van azért pozitívum is ebben a sztrájkban, én például megtanultam ultizni, mondja egyikük. Most döntenek egyébként a menüről, van, aki babfőzeléket javasolt, de nevetve leszavazzák: „Hogyne, aztán itt fogsz fingani nekünk egész nap."


Bud Spencer: Az angyalok is esznek babot

Aztán a munkakörülményekről kezdenek el beszélgetni a Keleti vezényleten, szóba kerülnek az öltözőszekrények, az egyik jegyvizsgáló a belőlük kiálló fémdarabokat szidja, úgy tűnik, mindenkit sérelem ért: az egyiknek a táskáját, a másiknak a bőrkabátját szaggatták ki. A többiek nem is hagyják annyiban: „Három hónapig nem evett, hogy legyen bőrkabátja." Vannak, persze, rosszabb helyek is. Az egyik sztrájkoló elmondta, hogy „szerencsétlen szolnokiaknak csak egy dobozuk van, nem vicc, 60-szor 50 centis. Igaz, az fából van. Olyan a szekrényük, hogy egy kabát se fér be, csak félbehajtva."


Akkor a számlát küldhetem a kedves kalauznak, aki látván a nyitott kapcsolótáblát lusta volt bezárni és kiszakadt a kabátom, vagy annak amelyik cigivel a kezében nyomult a zsúfolt vonaton és kiégette a kabátomat?


A jelenlevők közül egy jegyvizsgáló bejelentette, hogy nem sztrájkol, ő az útiélményeiről mesél: „Tegnap Szolnokra mentünk a személyvonattal, elég sokan voltunk, és nagyon jó volt a hangulat, de senki egy rossz szót nem szólt, elköszöntek, sok sikert kívántak, és hogy tartsunk ki." Bejött egy újabb nem sztrájkoló, megkérdezik tőle:
- Te mivel jöttél, repülővel?
- Nem, itt voltam a laktanyán.


Valszeg nem a VDSZSZ-nek szólt a kitartásra buzdító felhívás....

A nemek aránya a vezénylőben jelentősen eltolódott, gyakorlatilag már csak férfi jegyvizsgálók tartózkodnak itt. Ez magyarázza a horvát-holland focimeccs iránti fokozott érdeklődést, egyikük megjegyezte, hogy tegnap az angolok nagyon nyögve-nyelősen nyertek a svájciak ellen. A hírekkel még a meccsközvetítés se versenyezhet, egy hírcsatornára kapcsoltak át a fiúk.
A tévénézés mellett vannak, akik újságot olvasnak, így derült ki, hogy többek horoszkópja váratlan bevételt jósol. Lehet, hogy közelebb van a tíz százalékos alapbérfejlesztés, mint gondolnánk?


Mondom lesz itt még jósda, körhinta, sör, virsli, kugli....

*Gratulálunk minden VDSzSz-tagnak, akik helytállásukról tettek tanúbizonyságot az elmúlt napokban, annak ellenére, hogy folyamatos támadások érték őket a sztrájk ideje alatt. Hasonlóképp gratulálunk azoknak a VSZ-tagoknak és szakszervezeten kívüli munkavállalóknak is, akik munkabeszüntetésükkel a VDSzSz sztrájkját erősítették.*

Gratulálunk minden VDSzSz-tagnak, és főként a vezetőségnek, hogy nem foglalkoztak olyan aprósággal, mint kerekesszékesek közlekedése, beteg kislány kórházi vizsgálata, terhes kismama buszozása stb stb stb. Ma vonatozok kedveskéim, majd beszélgetek a kalauzzal, és ha sztrájkolt mutatok neki egy-két panaszos levelet! Direkte kinyomtattam!

A bejegyzés trackback címe:

https://mavsztrajk.blog.hu/api/trackback/id/tr88331005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

winston01 2008.02.08. 11:31:22

Hajrá, várjuk az eredményt! :)

báró Csekonics 2008.02.08. 11:41:10

A hozzáfűzött mondatokon majd' szétröhögtem az agyam :-)
A sztrájkon persze kevésbbé.
Az idióták még mindig nem értik, hogy eleve esélyük nem volt megkapni, amiért sztrájkba hívták őket?
Különben is - úgy tűnik ki kell még halnia egy generációnak, amelyik a szocializmusban megszokott juttatásokat vár el a szintén ott megszokott munkamorálért cserébe.
De ha nem kapja, akkor jó kapitalistaként szakszervezeti szinten sztrájkol.

Hányinger.

Manyizga (törölt) 2008.02.08. 11:47:52

Hát Gaskó nyilatkozatai is tetszettek, amikor kb. ez volt a lényege: "hős sztrájkolók itt is megakadályozták, hogy elinduljon a vonat!"
Mi ez, valami partizánmozgalom? Síneket nem robbantgatnak?

soseleszekelső 2008.02.08. 11:53:01

Találtam még egyet:

"A Debreceni terület másik két állomásán a szolgálati vezető és a koordinátor négy (!) sztrájkoló tagunk munkáját végezte el, és végzi el továbbra is, ha szükséges."

Lehet, hogy nem is kéne oda négy ember?

movhu 2008.02.08. 12:07:15

Tegnap emeltem ki blogomban( mover.blog.hu/2008/02/07/vdszsz_viccoldal ) a kedvencemet:

"Vannak olyan állomások, ahol már várták a sztrájkoló nappalos tagunkat, és már jó előre mellé vezényeltek egy sztrájktörő forgalmistát. Mivel a kirendelt második dolgozó miatt ezeken a szolgálati helyeken nincs értelme sztrájkolni, tagunk felvette a munkát, viszont az ezért a munkáltató által fizetett bruttó 5000 forintos júdáspénzt a sztrájkalap javára ajánlotta fel"

Tiszta olyan, mint valami békebeli propagandaszöveg :)

A.Berkman 2008.02.08. 13:01:21

Hát röhögni röhögtem, de ennek a viccnek is a fele azért komoly. Mert ezek az emberek szarnak bele a munkába, és nagy ívben tesznek az utasra, ha sztrájk van, ha nincs. Talán ha mi, utasok is kinyitnánk a szánkat néha. Itt pl.: kezdődik valami:
szuperapu.freeblog.hu/archives/2008/02/01/2910164/

crash 2008.02.08. 13:13:56

Annyira szánalmas. Ha annyira nem jó kalauznak, szolgálattevőnek lenni, miért nem mennek el agysebésznek? Ott jobban fizetnek...

báró Csekonics 2008.02.08. 13:30:38

' miért nem mennek el agysebésznek? '

Mert a vasutas munkán kívül az égegyadta világon nem értenek máshoz.
Sokuknak jó ha a nyolc általános megvan (4 első + 2 második + 2 harmadik).
Kereket kalapálni, jegyet fintorogva elvenni és kilyukasztani / összefirkálni, utassal üvölteni / vagy még annyira se méltatni így is tudnak.
De lehet hogy még 'teszkópénztárosnak' se vennék fel őket, mert akkor pl. pénzt kellene kezelniük.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.02.08. 14:27:01

büdös mocskos lusta munkakerülő disznók

A.Berkman 2008.02.08. 14:43:20

Nem szabad lenézni semmilyen munkát sem! Ha becsületesen és szorgalmasan dolgozik valaki, akkor mindegy, hogy tanár, orvos, vagy kalauz, kijár neki a tisztelet (és az anyagi megbecsülés). De csak akkor!

flimo13 2008.02.08. 14:51:37

Én tegnap busszal utaztam át a fél országot, és mit ne mondjak, közel sem volt olyan szörnyű, mint gondoltam. A gyorsvonatnál kényelmesebb ugyan azért az árért, egy hátránya van, hogy nincs érkezőkocsi:) Út közben 10 perc pisiszünet egy autópálya-pihenőhelyen, szóval azzal sincs gond. Pesten több helyen is megáll, az egyik az iskolámnál van, a Népligettől meg egy megállóra lakok. Azt hiszem, át fogok szokni rá, ha továbbra sem lesznek agyonzsúfolva a buszok. Köszönöm, gaskó úr! :D

petya.bacsi 2008.02.08. 17:18:05

Báró Csekonics: ezt nem kéne. Nagyon sok normális vasutassal lehet találkozni hál' Istennek elég sűrűn. A mi vonalunkon még nálam is fiatalabb kallerok vannak, egyelőre még tisztelettudók, remélem nem keserednek meg, mint egynéhány idősebb kaller...

Nem a végzettség a lényeg: egy diplomás lehet ugyanakkora paraszt, mint egy általános iskolát végzett ember.

petya.bacsi 2008.02.08. 17:20:15

Ügyesen fogalmaztam, utolsó mondat újra.

Nem a végzettség a lényeg: tapló lehet egy diplomás ember is, ez nem papír kérdése.

Így már talán nem érhető félre.

Fedup Sári 2008.02.08. 23:42:24

Persze, hogy nem a végzettségen/munkakörön múlik az, hogy valaki milyen ember. Azt viszont nem tudom elfogadni, hogy több tízezer vagy talán százezer emberrel kibsztak azért, mert elégedetlenek a fizetés_emelés_ükkel. Persze ugyanúgy a máv(start) is elhúzhat a nem mondom meg hova. Hogy lehet az, hogy 0 információt kapsz akár mondjuk a Nyugatiban, mikor az embereiknek csak töredéke sztrájkol.

Vagy ott van pl. a Tisza expressz esete (kotottpalya.blog.hu/2008/02/06/fel_nap_az_allo_vonatban_meleg_aram_es_informacio_nelkul), hogyan fordulhat az elő, hogy egy vonat több mint 14 órát áll Záhonyban, és le se szarják az utasokat?! Hogy-hogy nem küldött oda a mávstart egy buszt, hogy elhozza őket budapestre? Még a fűtés sem ment a kocsikban.

Ugyanakkor remek sajtótájékoztatókat tudnak tartani a Desirókban, és rendkívül vicces feliratokat képesek kiragasztani a kocsik ajtajaira.

Siralmas, gyerekek, siralmas.

petya.bacsi 2008.02.09. 01:24:11

Fedup Sári: én sem tudom elfogadni azt, hogy a kis showműsoruk miatt több ezer utas szívott, nem tudott dolgozni, nem kap a Gaskó féle műsor miatt fizetést, vagy csak egy részét kapja meg. Tegnap ismét jött a régi nóta, hogy megint sztrájk lesz, sőt, lehet, hogy már korábban, mint péntek. Szerintem már hétfőn elkezdik ismét, már úgyis belejöttek (ugye akkor van a szavazás a parlamentben, ezért már egyszer "határozatlan ideig" sztrájkoltak. Mellékes, hogy egyetért-e vele az ember, vagy sem - politikát nem szeretnék a sztrájkba keverni).

szánalmas 2008.02.09. 13:55:43

báró Csekonics 2008.02.08. 13:30:38
' miért nem mennek el agysebésznek? '

Mert a vasutas munkán kívül az égegyadta világon nem értenek máshoz.
Sokuknak jó ha a nyolc általános megvan (4 első + 2 második + 2 harmadik).
Kereket kalapálni, jegyet fintorogva elvenni és kilyukasztani / összefirkálni, utassal üvölteni / vagy még annyira se méltatni így is tudnak.
De lehet hogy még 'teszkópénztárosnak' se vennék fel őket, mert akkor pl. pénzt kellene kezelniük.

Kedves barátom!?
Valószinüleg te is azon kedves utasok sorait tarkítod akik odajönnek a vasutasokhoz és egy kurta böffentés(köszönés)kiséretében azt kérdezik:melyik a pécsi?
Több a vasuton az érettségizett , vagy főiskolás mint a tescoban.
A kommentedből ítélve neked egy élet is kevés lenne ahhoz ,hogy hivatalosan egy kerékre koppints,az ugyanis nem gyerekjáték hanem komoly felelösség,speciális szakma,de szerintem ennyiből a pék is az.
Olyat se hallottam még ,hogy a dúsgazdag"terhes anyuka"bármiféle szánalmat érzett volna akármelyik betegen vagy nyomorékon született vasutas gyermek iránt.De lehet ö a MÁV korházban fog szülni furcsa fintora ez az életnek.Nézz körül a neten ne csak arra használd ,hogy másokat szidj,vagy minősits,egyböl meglátod ,hogy a MÁV menedzsmentje 8 millio forintos audikat cserélget évente(flotta)eközben egy mezei jegyvizsgáló 80-90ezer körül visz haza.Akkor kéne neki üvölteni vagy akkor amikor az utas leköpi vagy kést ránt mert sajnálta a 300Ft-t jegyre?
Ti csak azt tudjátok a vasutról amit a tv-be láttok az meg nagyon karcsu.
Ezt hívják SZŰK LÁTÓKÖRNEK.

Somoru 2008.02.09. 15:21:58

petya bacsi: nincs ebben politika áááá csak merő véletlenségből egyezik a magyar nemzet cikke, a vdszsz honlapjának egy része és a fidesz honlapján megjelentek. Ugyan ez nem politikai zavarkeltés!Csak csupa véletlenek sorozata....:-))

utazgatok 2008.02.09. 16:12:53

Kedves Somoru - az a szomorú, hogy ez nem politikai zavarkeltés és nem is véletlen! Politikának viszont politika. Ez a mai politika normális működésének számít - legalábbis ilyennek alakult. És ebben mi is felelősek vagyunk (én is!), mert mi is hagytuk. Nem itt és nem most kezdődött, hanem amikor a viták helyett veszekedés vagy lejáratás, hiteltelenítés folyik, amikor a különböző vitafórumokon durva és megfélemlítő szövegeket kezdtek nyomni felbújtott, esetenként talán pénzért megfogadott bandák (majdnem azt írtam, emberek, de még idejében felébredtem!) - és nem tettem meg mindent, hogy ez ne folytatódhasson úgy. Azért igyekszem az utóbbi időben. Lényegesnek tartom, hogy olyat és úgy írjak, hogy az egy hónap múlva is vállalható legyen, és ne indulatos, hanem tisztázó legyen. (nem mindig sikerül) A humor különösen alkalmas lenne, ha lenne a címzetteknek humorérzéke...

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.02.10. 12:14:34

szánalmas:

A dolgok nem úgy működnek, hogy, ha a menedzsment lop, akkon én meg tőlük lopok (mert, ez a sztrájk lényegében az): lopás. Csak odáig senkinek nem jut el a gondolkodása a kedves vasutasok közül, hogy ezzel minket lopnak meg, nem a vezetőséget, mert azoknak továbbra is lesz A8-asuk. És amúgy tényleg szomorú, hogy 80-90 ezret visz haza a jegykezelő, de ezt hivják kapitalimusnak. Ha ennyi pénz, van, ennyit kap.
Attól, hogy még ráadásul nem is dolgozik meg érte, sokkal jobb lesz ám, tényleg.

Grat.

suexID · http://www.suexid.hu 2008.02.10. 14:24:25

d.z.: Tévedsz. A vasutasok mindössze azt a pénzt szeretnék viszont látni, amit a seggük alól kihúztak szó nélkül a MÁV vezetői és az állam. Eladtak egy rakás céget, kiszervezték őket Kft-k és Rt-k garmadába, a vasutasok pedig ebből annyit érzékeltek, hogy a munkahelyük neve más lett. Se a munkakörülmények, sem a bérek nem javultak, pedig ígértek nekik fűt-fát.

szánalmas 2008.02.10. 16:59:28

d.z: a sztrájk alkotmányos jog, szét lehet nézni a nagyvilágban ,hogy mások hogy élnek ezze,csak nálunk MO-n kelt ekkora felháborodást.
Amikor a taxisok sztrájkoltak és a szirénázó mentöt se akarták nagyon átengedni,az jó volt ugye mert akkor mindenkiért tették.
Vegyétek észre hogy lassan éhbérért dolgoznak a vasutasok 12-16 órákat és tuti nem jószántukból választották hanem azért mert nehéz munkát találni még megfelelö képzettséggel is.
Az meg hogy nagyon sok másik szakszervezet szolidált a vasutasokkal mindent elmond.
suexID: végre valaki aki jól látja :)
mert pontosan igy van,van olyan szolgálati hely ahol még a VÍZ se iható,és perxe a palackos valamiért mindig késik....

Somoru 2008.02.10. 17:21:50

Manapság minden egyes munkavállaló háztartásában van nem egy lyuk amit be kell dugaszolni,ez mondjuk sikerül a vasutasoknak,ha megkapják,amit akarnak. De valljuk be őszintén: ettől a szolgálati helyek nem lesznek modernebbek, a víz sem lesz ihatóbb és ecsetelés ide vagy oda a munkamorál sem változik....és jövőre,amikor mindezért nem lehet az OÉT ajánlás nemhogy középértéke, de minimuma fölé sem menni,mert mondván már megkaptátok, akkor nem lesz nehéz? Vagy akkor is sztrájk?Gyönyörű
És már számtalanszor leírtam,most is megteszem: a maszek vállalatoknál, ha kiszerveznek egy részt, na arról sem a dolgozó szavaz...ott az emberek örülnek,ha hasonló körülmények között megmarad a munkahelyük és nem azonnal dobják őket lapátra. Ugye? Azzal visszaélni,hogy ez egy speciális szakma sokáig nem lehet,mert lassan olcsóbb lesz kiképezni az újakat, mint a régi (folyton sztrájkoló, hiányt-teremtő)dolgozókat megtartani. És különben meg nem a sztrájkkal van baj,hanem a hogyannal,ahogy egyesek fejében a sztrájk csak munkabeszüntetést jelent és nemtágító hozzáállást és nem közös megegyezés kialakításához szükséges és hatásos eszközt.

vanek ur 2008.02.10. 17:28:18

Re: suexID 2008.02.10. 14:24:25

A Cargo eladás kapcsán a szakszervezet kijelentette, azért jár a pénz, mert nem akadályozták a privatizációt. Akkor vajon miért nem akadályozták meg a többi kis ingyom-bingyom kft-be való kiszervezéseket? Csak én feltételezem rosszindulatúan, hogy egyik-másik ilyen kft. valamelyik szakszervezeti főmufti tulajdona?

A sztrájkjogot nem vitatom, még akkor sem, ha a követelés észszerűtlen és erősen túlzó. Azt sem vitatom, hogy a sztrájkkal másoknak is lehet nehézséget okozni. De az már a sztrájkjoggal való visszaélés, ha mások megélhetése kerül veszélybe amiatt, mert semmilyen módon nem tud eljutni a munkahelyére.

Sokkal támogatottabb lenne a sztrájk, ha lenne egy "sztrájkementrend", az emberek - ha kicsit zsúfoltabban is, de - be tudnának jutni a munkahelyeikre, és mondjuk nem arról szólna, hogy az országos átlag 3-szorosával emeljék a vasutasok bérét, hanem az általad és szánalmas által is említett méltatlan szolgálati körülmények javításáért, neadj' isten a vasút modernizációjáért, a közlekedéspolitika "vasútbarátságáért" folyna.

chipetke · http://mavsztrajk-e.wamma.hu/ 2008.02.10. 18:41:06

Csak annyit a sztrájkról: ha féléven belül nem 6 db sztrájkot tartott volna a vdszsz, akkor lehet, még mellette is lennék. Nem kicsi kétórás anyázások kellenek, hanem egy nagy! Ha rögtön az elején (vihar tdja már mikor volt a tavalyi első sztrájk) megvan egy nagy határozatlan idejű sztrájk egy olyan minimális szolgáltatással, hogy a háromműszakosok meg tudják oldani a bejutást6hazajutást, akkor társadalmi támogatottság lett volna népharag helyett. Jelen sztrájk esetében pedig a legfelháborítóbb a gaskó bejelentése volt (ugye, holnaptól sztrájkolunk).

petya.bacsi 2008.02.10. 20:18:08

Chipetke: meglehetősen nehéz egyetérteni és komolyan venni egy olyan szakszervezetet, ami lassan már azért is sztrájkol, mert a kecskebéka nem d-dúrban brekeg.

A háromműszakosokkal is elég szépen kicsesztek, mert ugye a szállást nem fizette a MÁV, csak az alternatív közlekedési formát. És aki persze nem tudott hazajutni, az vagy nem aludt a következő műszakig, vagy befeküdt egy fedél nélküli ember mellé a Keleti pályaudvaron.

Gaskó úr egyszemélyes showját remélem egyre kevesebben támogatják a vasutasok közül: ugyanis saját maguk alatt fűrészelik a fát.

chipetke · http://mavsztrajk-e.wamma.hu/ 2008.02.11. 22:52:55

petya.bacsi:
olvasd el légyszi az előző kommentemet. Nem értek egyet a sztrájkkal, a jelenlegi formában. Ha normálisan kommnuikálva, egy normális minimumszolgáltatással megoldották volna _egy_nagy_sztrájkkal_ akkor egyetértenék talán (de nem minden hónapra egy-egy sztrájkocska, mert ez már vicc), persze az irreális követelés az más tészta (ugye, a privatizációs bevétel). Velem is kiszúrtak (szintén 3 műszak), bár meg tudom oldani a melóba bejutást máshogy (motor).
süti beállítások módosítása