Egy szem orosz gyártmányú kis motorvonat morog a szegedi Nagyállomáson. Néhány méterrel odébb ketten a havat söprik le a peronról, a sínek között pedig egy vasútőr bóklászik, messziről rikító mellényében. A táblák üresek, a pénztárak közül egy tart nyitva, időnként egy isteni női hang búg az egész állomáson: „Felhívjuk kedves utasaink figyelmét, hogy reggel 6 órától határozatlan ideig vasutassztrájkot tartanak...", kérik még a megértést és a türelmet is. Ahogy szokták. Szóval nagyjából így fest egy munkabeszüntetés Szegeden.

Pénztár, tárulj!

Fotó: Hír6
Nagyképű tábla Szeged pályaudvaron
Bár a motorvonat végül mégsem jut el rendeltetésszerűen Békéscsabára, ettől függetlenül vígan fűt és árasztja magából a fényt - két órája teljesen üresen. A pénztárak közül mindössze egynél található valaki - később még érkeznek kalandos kedvűek -, ő is csak azért, hogy visszaváltsa menetjegyét. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ott tartózkodásunk alatt két másik pénztár is kinyitott. Megpróbálunk nem önámítóak lenni és nem összefüggést találni újságíró igazolványos jelenlétünk, valamint a pénztárnyitás között.

Igen jól állnak

Szatymazon a sztrájkoló forgalmi szolgálattevőt perceken belül leváltják, így Kiskunfélegyháza felől Szeged Rendező felé közlekedhetnek a vonatok, mivel a VSz-es kocsivizsgálók Kiskunfélegyházán nem sztrájkolnak. Kiskunhalasról kocsivizsgálat nélkül, utasításellenes elindult egy vonat, a jegyvizsgáló tartotta a fékpróbát. Békéscsaba és Telekgerendás állomás között a MÁV Start vonatpótló buszokat vetett be, hogy Telekgerendástól Szeged Rókusig eljussanak a fiktív utasok - a Békéscsabai erőteljes sztrájk hatásait kikerülve. (vdszsz.hu)

Legalábbis a MÁV Zrt. Kommunikációs szakembere szerint. Szentes-Bíró Ferenc elmondta, hogy elsősorban a szegedi Nagyállomáson sztrájkolnak. Egyébként Szeged és Budapest között gyakorlatilag megvan a közlekedés, a gond mindössze annyi, hogy csak a szegedi Rendező Pályaudvarról, valamint Kiskundorozsmáról indulnak vonatok és azok is csak Kőbánya-kispestig jutnak. Szeged-Rókus és Békéscsaba között is közlekednek a vonatok. Legalábbis egy darabig; Telekgerendástól ugyanis vonatpótló buszokkal szállítják az utasokat. Kavalecz Imre sajtófőnök tájékoztatása foglalja össze legrövidebben a helyzetet: Budapest és Szeged között akadozik a közlekedés. Kavalecz Imre elmondta: a vasúttársaság biztosítja a munkabeszüntetésben részt vevők jogait, de ugyanakkor azon munkavállalók számára, akik dolgozni szeretnének, garantálja a zavartalan munkavégzést. Ámen!

Fönt ül három-négy ember, ők szívatnak milliókat

Ezt a megállapítást az a hölgy tette, aki Szombathelyről jött le vizsgázni. Mivel menetjegy-visszaváltás után beszéltünk vele, így nyomokban ingerültséget tartalmazott. Kifejtette, hogy a fenti „szívatnak" szót helyettesíthetné másikkal is, de a sztrájkot szervezők már arra sem érdekesek. Egyébként előrelátó volt: becsomagolta a szombati vizsgához kellő jegyzetet is, hátha addig „nem térnek magukhoz" a vasutasok.

../img_cikk/_ORIG__71217_boldogbekes_jpg.jpg
Mi is.

A vasútőr szolgálatban nem sztrájkol

Épp kezdett gyanús lenni, hogy sztrájktörővel van dolgunk, amikor is észleltük, hogy a rikító mellényes úr valóban vasútőr. Amikor a sztrájkról kérdeztük, akkor kellett rájöjjünk, hogy tényleg dolgoznak hivatástudattal is rendelkező emberek a MÁV-nál. „A vasútőr szolgálatban nem sztrájkol" - mondta.

Tudják a dolgukat

Fotó: Hír6
Nincs idő bámészkodni

A pedagógusok munkabeszüntetésének is utánajártunk. Míg a híradások szerint az országban több tízezer tanár sztrájkol, addig gyors mintavételezéssel Szegeden nem sokat találtunk. A Ságvári Gimnáziumban Dobi János igazgatót kerestük meg, aki jelezte: az iskolában minden pedagógus felvette a munkát. Utunk a Juhász Gyula Gyakorló Iskolába vezetett, ahol már a portástól megtudtuk: senki sem sztrájkol. Elárulta: a jobb helyeken nincs erre idejük.

A Radnóti Miklós Gimnáziumban a pedagógusok mintegy 4,41 százaléka sztrájkol, egészen pontosan 3 főről van szó. Gál Béla igazgató a Hír6-nak elmondta: a demonstratív munkabeszüntetés nem igazán okoz fennakadást.


 

Forrás:http://hir6.hu/story/071217_sztrajk_szegeden.html


A bejegyzés trackback címe:

https://mavsztrajk.blog.hu/api/trackback/id/tr81267106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petya.bacsi 2007.12.17. 17:05:33

"Néhány méterrel odébb ketten a havat söprik le a peronról."

A 120a-s vonalon (Bp-Szolnok) nagyon kevés helyen láttam eltakarítva a havat a peronról, a legtöbb helyen letaposott hó van, ami szépen csúszik (kérem erősítse ezt az infómat meg valaki).

Ilyenkor mindig felmerül a kérdés: ha valaki elcsúszik, és megsérül, az kinek a felelőssége? Akkora dolog lenne letakarítani?

Adani 2007.12.17. 17:11:02

Azé, aki elcsúszott, miért nem figyelt jobban? Elcsúszni hó nélkül is lehet. Vagy max. az időjárásé, mert miért esett hó?

hivatásos naplopó 2007.12.17. 20:22:49

ha a máv területen sérül, akkor a máv felelőssége...

Törzsgyökeres szentesi 2007.12.18. 13:08:49

"Azé, aki elcsúszott, miért nem figyelt jobban? Elcsúszni hó nélkül is lehet. Vagy max. az időjárásé, mert miért esett hó?"

a házad előtt is szerintem neked kell elsöpörni a havat nem? Ha ezt elmulasztod, és ezért elcsúszik valaki, téged meg ezért kártérítésre akar kötelezni, akkor azt mondod te is neki, hogy miért nem figyelt oda jobban?
süti beállítások módosítása