Kollektív megállapodás

Címkék: sztrájk máv start vdszsz

2008.01.02. 11:28

Az imént kaptam. Persze a VDSZSZ-nek is meg van a maga véleménye... Kíváncsi vagyok mikor akarnak majd ismét sztrájkolni...

SAJTÓKÖZLEMÉNY



A MÁV-START Zrt., valamint a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, a Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetsége, és a Vasutasok Szakszervezete aláírta a MÁV-START Zrt. 2008-2009. évi Foglalkoztatáspolitikájához kapcsolódó eljárási szabályokról, valamint a gondoskodó eszközrendszer juttatásairól szóló megállapodást, melynek hatálya 2008. január 1-jétől 2009. december 31-ig szól.
A megállapodást nem írta alá, hanem-a tartalommal egyetértve-szignálta a VDSZSZ Szolidaritás.
Az aláíró felek a dokumentumot kollektív erejű megállapodásnak tekintik.


via vdszsz.hu

Szilveszter előtt már biztos nem lesz bérmegállapodás a Startnál, igaz, ezúttal a többi szakszervezet részéről se, annak ellenére, hogy aláíróemberekben nem volt hiány; a tárgyalások január 3-án 13 órakor folytatódnak. A cég vezetése mereven elzárkózik a VDSzSz két alapkövetelésétől. Egyrészt attól, hogy a 2007. július elsejéig visszamenőlegesen - a 2008. évi bérfejlesztésen felül - 10 százalékos alapbérfejlesztésben részesüljenek a munkavállalók. Másrészt továbbra is töréspontnak számít a MÁV Cargo ZRt. vártnál sikeresebb privatizáció okán a munkavállalók részére általunk követelt két és félhavi átlagkereset kifizetése.

Eltérve a MÁV-nál bevett gyakorlattól, a tucatnyi tagot számláló szakszervezeteket is egyenrangú félnek tekintette a MÁV Start vezetése a cégnél működő két reprezentatív szakszervezettel - a VSZ-szel és a VDSzSz-szel - mikor számukra tálcán kínálta fel az aláírás lehetőségét. A MÁV-nál ugyanis a kollektív erejű megállapodások tartalmával a reprezentatív érdekképviseleteken kívül a többi szakszervezet legfeljebb egyetérthet.
Szakszervezetünk az általunk megírt foglalkoztatási megállapodást ezért csak szignálta, de nem írta alá december 30-án. A MÁV Start részére a csonka megállapodás is kötelező érvényű, ezért 2010-ig az operatív munkát végző embereket nem lehet elküldeni.
Egyelőre úgy tűnik, hogy a hideg tél ellenére meleg januárra kell felkészülni: január másodikán kezdeményezzük a kollektív munkaügyi vitát, illetve a még elégséges szolgáltatásokról szóló tárgyalásokat. A VDSzSz Start társasági szervezet január 7-én 10 órakor tartja választmányi ülését.


Hát ez vicc. Követelem, hogy én is részesüljek a CARGO bevételéből.  Kedves VDSZSZ vegyétek már ki a biliből a kezeteket. Majd akkor fizessenek nektek a CARGO értékesítéséből, ha a kedves tagok mindannyian megfelelően látják el a munkájukat, amikor nem véditek a kalauzt, aki lopott, amikor nem passzíroz az állam milliárdokat a MÁV-ba, mert veszteséges.

Kíváncsi vagyok mikor fognak sztrájkolni....

A bejegyzés trackback címe:

https://mavsztrajk.blog.hu/api/trackback/id/tr41281826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2008.01.02. 11:43:42

Azt nem értem, hogy miért nem NEKÜNK, állampolgároknak osztják szét a pénzt? Hiszen ha állami tulajdont adnak el, az tulajdonképpen a közös tulajdonunk... : )

Manyizga (törölt) 2008.01.02. 12:02:27

Tényleg vicc amit kérnek.
Példa:
Egy privát cégnek van két üzletága. Az egyiket dolgozóstul eladják. Erre a dolgozók - akik NEM tulajdonosok - követelnék, hogy adjanak nekik jutalmat, mert jól sikerült értékesíteni azt az üzletágat, mert ők jól dolgoztak.
Pofán röhögnék őket kapásból. A tulajdonos annak oszt pénzt, akinek akar, de ebbe egy tulajdoni résszel nem rendelkező valakinek nincs beleszólása. Úgyhogy: ébresztő elvtársak, ez már nem az a rendszer, amikor minden közös! :)

2008.01.02. 12:23:59

Valahogy azért az állami menedzsment mindég hozzájut 1-2-100 milliós részvényopcióhoz a mesésen alulértékelt állami cég privatizációjánál. Pedig ők sem tulajdonosok. Elvileg. Mol, OTP, TVK, Borsodchem stb.

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2008.01.02. 12:46:00

A pofám leszakad. Örüljenek, hogy ennyiért el tudták adni, annak ellenére, hogy az alkalmazottak szarul teljesítenek. Csak nehogy az új tulajdonos kártérítést követeljen, mert megvezették őt. :)

Egyébként én kifizetném nekik a két és fél havi bért. És azzal a lendülettel követelnék rajtuk 300 havi bért, a veszteségekért cserébe. Mert ha a sikernek részesei akarnak lenni, akkor a sikertelenségből is vegyék ki a részüket.

petya.bacsi 2008.01.02. 13:26:23

Ja. Toronyóra láncostól. Meg minden. Ébredjetek már fel, semmi nem illet meg ebből, de ha igen, akkor nekem is fizessetek szépen, meg a többi adófizetőnek is, mert kb. ugyanannyi közünk van nekünk is a sikeres üzlethez. De tényleg.

Nem elég az INGYENJEGY az egész családnak (persze írták, hogy az nem is úgy van... pedig de...) meg a 250e Ft-os VBKJ???

Bit Rot 2008.01.02. 15:52:49

A vdszsz már megmutatta, hogy hogyan tud sztrájkolni. (Nem.)

Ezek után nem tudom, mire vágnak fel.

Vagy megint beadják majd, hogy sztrájkolnak, amíg nem lesz bérmegállapodás?

(És a valóságban amikor nem lesz bérmegállapodás, akkor vége lesz a sztrájknak :-)

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2008.01.02. 16:44:58

"Eltérve a MÁV-nál bevett gyakorlattól, a tucatnyi tagot számláló szakszervezeteket is egyenrangú félnek tekintette a MÁV Start vezetése a cégnél működő két reprezentatív szakszervezettel - a VSZ-szel és a VDSzSz-szel - mikor számukra tálcán kínálta fel az aláírás lehetőségét. A MÁV-nál ugyanis a kollektív erejű megállapodások tartalmával a reprezentatív érdekképviseleteken kívül a többi szakszervezet legfeljebb egyetérthet.
Szakszervezetünk az általunk megírt foglalkoztatási megállapodást ezért csak szignálta, de nem írta alá december 30-án."

a többi szokásos vdszsz-gaskó dumával ellentétben ez mintha elsikkadt volna.

magyarán az is indok hogy mindenkit egyenlőként kezelt most a máv, a vdszsz nem volt egyenlőbb...

Tisztelt Gaskó úr!

Nem gondolja, hogy ez már igen komoly szintű kommunikációs problémát jelent az Önök részéről? Éppúgy mint tartani a markukat egy sikeres adásvételnél, ahol az Önök "munkája" ellenére sikerült magasabb árat elérni? Látjuk, halljuk, tapasztaljuk minden nap, hogy az Önök "munkája" mennyit ér. Ezek alapján a követeléseik igen erőteljesen megalapozatlanok. Érdekes az is, hogy egy olyan megállapodás betartását tartják természetesnek a munkáltató oldaláról, melyet Önök alá sem írtak. Részemről nem tartanám meglepőnek, ha pont ezen közleményre hivatkozva a MÁV vezetősége megtagadna bármilyen bérfejlesztést az Önök által képviselt dolgozóktól. Kérem, gondolja át ezt még egyszer, és fussanak neki a fogalmazásnak újra, mert én részemről remélem, hogy csupán a szerencsétlen fogalmazás miatt sikerült olyanra a közlemény, melytől bárkinek ökölbe szorulhat a talpa is.

efi 2008.01.02. 19:42:18

Feltételezem, ha áron alul sikerült volna eladni a VDSZSZ-tagok 2 és fél havi bérükkel kiegészítették volna a vételárat.
Csak a következetesség kedvéért...
Bár lehet, hogy nem :)
süti beállítások módosítása