Sajtóközlemény

Címkék: máv sztrájk intézkedés

2008.01.31. 09:28

Egyoldalú munkáltatói intézkedés a munkavállalók érdekében


A MÁV-START Zrt. a mai napig folyamatosan tárgyalt a szakszervezetekkel a Kollektív Szerződés, ezen belül is kiemelten a munkaidő változásáról, illetve a 2008. évi bér és béren kívüli juttatások emelésének mértékéről. Ennek érdekében tett javaslatot a szakszervezeteknek (a Vasutasok Szakszervezetének, Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetségének, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének és a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezetének) a 2007. évben megemelt munkaidő megtartására és a 6,9% mértékű bérfejlesztésre. Egyedül a VDSZSZ Szolidaritás többletkövetelései miatt nem jött létre bérmegállapodás és a Kollektív Szerződés módosítása. Megállapodás hiányában a MÁV-START Zrt. az egyoldalú átmeneti munkáltatói intézkedés bevezetése mellett döntött,  hogy a munkavállalók már a januári fizetésükkel együtt megkaphassák a január 1-jétől megemelt bérüket, azért, hogy ne érje őket jelentős reálbér jövedelem csökkenés és a választható béren kívüli juttatás folyósításához kapcsolódó határidőket belehessen tartani.
Eltérő, kollektív erejű megállapodás hiányában a MÁV-START Zrt. -nél a munkaidő 2008. január 1-től változatlanul heti 38 illetve 37,5 óra, vagyis a vonatkísérő/utazó munkakörben 7,3 óra/nap, a többi munkakörben 7,4 óra/nap. A munkaidő csökkenés ellenére a munkáltató a bértárgyalások teljes körű lezárásáig egyoldalú munkáltatói intézkedéssel alapbérfejlesztést hajt végre a 2007. december 31-ei személyi alapbérre vetítve az alábbi mértékben: vonatkísérő munkakörökben 2,9%, valamennyi más munkakörben 3,4%. A MÁV-START Zrt. emeli a pályakezdő diplomások minimálbérét is.
A személyi alapbéren kívüli választható béren kívüli juttatás mértékét 210000 Ft/fő/év /összegről 250 000 Ft/fő/év/összegre emeli a munkáltató. Ezzel az emelési összeggel egyébként egyetértett korábban az összes szakszervezet, így a VDSZSZ Szolidaritás is.
Ezen intézkedések mindaddig érvényben maradnak, amíg megállapodás nem születik a MÁV-START Zrt. és a Szakszervezetek között, valamennyi, a Kollektív Szerződésben foglalt vitatott kérdésben.
 A munkáltató ezzel az egyoldalú intézkedéssel nem tekinti lezártnak a bértárgyalásokat, további egyeztetéseket kíván folytatni a szakszervezetekkel.

MÁV-START Zrt.
Kommunikációs Igazgatóság


A bejegyzés trackback címe:

https://mavsztrajk.blog.hu/api/trackback/id/tr34319168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása